Kosteuskartoitus – Selvittää kiinteistön kosteusteknisen korjaustarpeen

Kosteuskartoitus on aistinvaraisten havaintojen ja erilaisten kosteusmittausten perusteella laadittu analyysi. Se on yksi tärkeimmistä toimenpiteistä silloin, kun halutaan selvittää kiinteistön mahdolliset kosteusongelmat. Se on myös keskeinen osa vesivahinkojen, sekä kosteus- ja mikrobivaurioiden korjaustoimenpiteiden suunnittelua ja määrittelyä. Kosteuskartoituksen yhteydessä suoritetaan kosteusmittauksia, joilla tutkitaan rakennuksen pinta- ja rakenneosia. Puhekielessä kosteuskartoituksesta puhutaankin usein pelkästään kosteusmittauksena. Seuraavaksi käymme läpi, mitä kosteuskartoituksessa käytännössä tehdään, miksi se on tärkeää ja millaisen raportin tutkimuksesta tulisi saada.

Mitä kosteuskartoitus on?

Kosteuskartoituksessa selvitetään kiinteistön rakenteiden kosteustasot eri menetelmillä. Tarkoituksena on paikantaa sekä näkyvät että mahdolliset piilevät kosteusvauriot, kuten vesivahingon seuraukset tai vähitellen syntyneet vesivuodot. Kosteuskartoitus voidaan kohdistaa yksittäiseen tilaan, kuten kylpyhuoneeseen, tai se voi kattaa laajemman alueen taloyhtiön yhteisissä tiloissa ja asunnoissa.

Menetelmiä ovat esimerkiksi:

  • Kosteusmittaukset pintakosteusmittarilla
    Pintamittarilla arvioidaan kosteuden määrää ilman, että rakenteita avataan. Tulokset ovat suuntaa antavia, ja niitä tukevat muut mittausmenetelmät.
  • Porareikä- ja näytepalamittaukset
    Jos pintakosteusmittaus antaa viitteitä alueista, joilla on kohonneita kosteusarvoja, voidaan alueille tehdä porareikä- ja näytepalamittauksia rakenteiden syvemmistä osista. Näin saadaan tarkempaa tietoa, kosteusongelman laajuudesta.
  • Puun painokosteuden mittaukset

Puurakenteiden kosteuspitoisuutta arvioidaan yleensä rakenneavausten yhteydessä suoritettujen puun kosteuden painoprosentti mittauksien perusteella. Tulokset perustuvat mitattavan materiaalin sähkönjohtavuuteen ja ovat suuntaa antavia. Niiden perusteella on kuitenkin mahdollista arvioida melko luotettavasti, onko puu kuivaa vai märkää.

Miksi kosteuskartoitus tehdään?

  1. Mahdollisten vahinkojen ennaltaehkäisy
    Kosteusvauriot voivat ajan mittaan aiheuttaa suuria rakenteellisia ongelmia ja terveyshaittoja (esimerkiksi homeongelmia). Mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelma havaitaan, sitä helpompi ja edullisempi se on korjata.
  2. Luvanvaraiset remontit ja remonttien laadunvarmistus
    Esimerkiksi ennen kylpyhuoneremonttia on usein järkevää tehdä kosteuskartoitus ja remontin aikaiset kosteusmittaukset, sekä ennen rakenteiden pinnoittamista tarvittavat pinnoitettavuudenmittaukset. Näin varmistetaan, ettei piileviä ongelmia jätetä rakenteisiin ja että uudet rakennekerrokset asennetaan varmasti kuiviin rakenteisiin.
  3. Asumisterveyden turvaaminen
    Kosteus ja siihen liittyvät homeongelmat heikentävät sisäilman laatua. Kosteuskartoitus on hyvä keino varmistaa, että asuintilat pysyvät terveellisinä kaikille asukkaille.
  4. Taloudelliset hyödyt
    Kiinteistön arvo säilyy paremmin, kun huolehditaan sen rakenteellisesta kunnosta. Systemaattinen kosteuskartoitus on usein huomattavasti edullisempaa kuin kosteusongelmista aiheutuvat korjaukset myöhemmin.

Kylpyhuoneen kosteuskartoitus

Kylpyhuone on kodin kosteudelle herkin tila. Suihkuvedet, höyry ja mahdolliset vuodot putkistossa altistavat rakenteet kosteusvaurioille, ellei rakenteet ole kosteusteknisesti kunnossa.

  • Tiivisteiden ja saumojen tarkistus: Kylpyhuoneen kosteuskartoitus aloitetaan yleisellä silmämääräisellä tarkastelulla, missä tarkistetaan lattia- ja seinälaattojen saumaukset, kaadot sekä läpivientien tiivistykset, jne.
  • Pinnoitettavuuden mittaukset: Jos kylpyhuoneessa suunnitellaan pintojen uusimista (laatoitus, vedeneristeen lisäykset, maalaus tai muovimaton asennus), on tärkeää mitata tarkasti rakenteiden kosteus. Pinnoitettavuuden mittaukset varmistavat, että uudet pinnat tai vedeneristeet asennetaan vain täysin kuiviin rakenteisiin. Tällä ehkäistään uuden remontin epäonnistuminen ja kosteusongelmien mahdollinen uusiutuminen.

Kosteuskartoitukset taloyhtiössä

Taloyhtiössä kosteusongelmat voivat koskea laajempia alueita ja useita asuntoja samanaikaisesti. Taloyhtiön vastuulla on huolehtia kunnossapidosta ja rakenteellisista korjauksista, joten kosteuskartoitukset ovat tärkeä osa kiinteistön ylläpitoa.

  • Säännölliset tarkastukset: Erityisesti iäkkäämmissä taloyhtiöissä on suositeltavaa toteuttaa kosteuskartoituksia säännöllisesti. Näin saadaan varhaisessa vaiheessa kiinni mahdolliset putkistovuodot tai rakenteiden kosteusongelmat.
  • Asukkaiden rooli: Asukkaan tai osakkaan kannattaa olla aktiivinen huomatakseen kosteusvauriosta kertovat merkit, kuten tunkkaisen hajun tai kosteusläikät seinissä. Viime kädessä taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä vastaavat riittävistä toimista, mutta tieto ongelmista tulee usein ensimmäisenä asukkaalta.

Millainen raportti kosteuskartoituksesta tulisi saada?

Hyvä ja laadukkaasti tehdystä kosteuskartoituksesta saatava raportti on selkeä, riittävän perusteellinen ja sisältää toimenpidesuositukset. Raportin sisältö voi vaihdella hieman toteuttajan ja kartoitetun kohteen mukaan, mutta yleensä siihen kuuluvat ainakin:

  1. Kartoituksen taustatiedot
    • Tiedot kiinteistöstä (esim. rakennusvuosi, rakenneratkaisut)
    • Syy kosteuskartoituksen tilaamiseen (esimerkiksi epäilty vesivahinko, remontin aloitus, säännöllinen tarkastus)
  2. Kartoitetut tilat ja rakenteet
    • Mitkä huonetilat, seinät, lattiat ja rakenteet tutkittiin
    • Mittauspisteiden sijainnit sekä suoritetut mittausmenetelmät
  3. Havainnot ja mittaustulokset
    • Kosteusmittausten tulokset
    • Mahdolliset vuotokohtien sijainnit
    • Selkeät taulukot mittaustuloksista
  4. Johtopäätökset
    • Onko rakenteissa kosteutta yli normaalitason?
    • Mittausten perusteella laadittu arvio kosteusvaurioiden laajuudesta
  5. Toimenpidesuositukset
    • Onko tarvetta lisätutkimuksille ja mitä mahdollisia tutkimuksia on tehtävä?
    • Onko rakenteisiin tehtävä rakenneavauksia, pora- ja/tai tähystysreikiä?
    • Mitä rakenteita on purettava?
    • Mitä rakenteita on kuivattava?
  6. Mahdolliset lisätiedot ja liitteet
    • Valokuvat havainnoista
    • Mahdolliset asiantuntijalausunnot
    • Rakenneavausten kautta selvitettyjen rakenteidentiedot ja tarvittavat havainnekuvat
    • Pohjapiirustus, johon on merkitty mittapisteet

Hyvin laadittu raportti toimii selkeänä toimenpideohjeena sekä asukkaalle, taloyhtiölle että urakoitsijalle. Sen pohjalta voidaan tehdä oikea-aikaisia päätöksiä korjaus- kuivaustarpeesta, sekä mahdollisista lisätutkimuksista.

Mikäli tarvitset apua kosteuskartoituksessa – esimerkiksi kylpyhuoneen kosteuskartoituksessa tai kosteuskartoituksissa taloyhtiössä – ota yhteyttä ammattilaiseen. Oikein toteutettu kosteuskartoitus on paras keino varmistaa, että rakenteet pysyvät kuivina ja turvallisina pitkälle tulevaisuuteen.

Tutustu palveluihimme osoitteessa Redo.fi.

Ota yhteyttä

Voit olla meihin yhteydessä oheisella lomakkeella tai
suoraan soittamalla asiakaspalveluumme tai päivystykseen.

    Kuinka voimme auttaa?